Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζι – Πόλεμο σε κράτος, κεφάλαιο και φασίστες

Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζι – Πόλεμο σε κράτος, κεφάλαιο και φασίστες

Στις 18 Σεπτέμβρη, κλείνουν 11 χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία του Φύσσα, ήταν άλλη μια δολοφονία των φασιστών που ήρθε να προστεθεί στις δολοφονικές επιθέσεις ενάντιων αγωνιστριών-τών και μετανταστριών-ων, όπως η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν λίγους μήνες πριν στις 17 Ιανουαρίου του 2013, από τα νεοναζιστικά τάγματα της ΧΑ. Τα φασιστικά μορφώματα αποτελούν οργανικό κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος. Χρησιμεύουν διαχρονικά ως δεκανίκι του κράτους, και αποτελούν τον παρακρατικό μηχανισμό καταστολής και τρομοκρατίας ενάντια στους-ις αγωνιστές-ριες, τους-ις μετανάστες-ριες. Διαχρονικά πριμοδοτούνται από το σύστημα για να αποτελέσουν αντίβαρο στον κόσμο του αγώνα και να λειτουργήσουν ως κατασταλτικός μηχανισμός απέναντι στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.

Οι φασίστες υπήρξαν παντα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Ανάλογα με το τι εξυπηρετούσε καλύτερα το κράτος και το κεφάλαιο δρούσαν είτε με πιο εμφανή τρόπο στο προσκήνιο είτε με πιο “διακριτικό” τρόπο στο παρασκήνιο. Η δικτατορία Μεταξά και η ΕΟΝ, η οργάνωση “Χ” του Γρίβα, τα τάγματα ασφαλείας της ναζιστικής κατοχής και οι δωσίλογοι που αργότερα ενσωματώθηκαν στο μετεμφυλιακό κράτος, η χούντα των συνταγματαρχών και οι βασανιστές των ΕΑΤ/ΕΣΑ που ακολούθως ενσωματώθηκαν στον μεταδικτατορικό καθεστώς του Καραμανλή, οι φασιστικές συμμορίες, οι ομάδες Rangers και Κένταυροι της ΝΔ, αποτελούν τους προγόνους της ΧΑ που γιγαντώθηκε την περίοδο 2010-2013 λόγω της απροκάλυπτης στήριξης του πολιτικού προσωπικού, των ΜΜΕ και των μπάτσων. Μια απροκάλυπτη υποστήριξη που στόχο είχε να καταστείλει με κάθε τρόπο το κίνημα που δημιουργήθηκε μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και αφετέρου να υποστηρίξει το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς το οποίο αντιμετώπιζε μια οικονομική και θεσμική κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μπ. Παπαδημητρίου δημοσιογράφου-ρουφιάνου του SKAI και μετέπειτα βουλευτή της ΝΔ, που προέτρεπε σε συνεργασία των συντηρητικών δυνάμεων με μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”. Όμως η μαζική και δυναμική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος και οι μάχες που δόθηκαν στους δρόμους, τις πλατείες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στα εργασιακά κάτεργα ήταν αυτό που εν τέλει κατάφερε να αναχαιτίσει τους φασίστες.

Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, σε πανευρωπαικό και αμερικανικό επίπεδο. Η τοποθέτηση για ακόμα μια 5ετία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή της Κομισιόν, η ακροδεξιά πρωθυπουργός Μελόνι στην Ιταλία, η άνοδος του AFD ενός κόμματος με σαφείς αναφορές στον ναζισμό στην Γερμανία, η μεγάλη άνοδος της Μαριν Λεπεν στην Γαλλία, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Ορμπαν στην Ουγγαρία. Σε μια συνθήκη όπου η καπιταλιστική κρίση δε δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης και οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται σε όλα τα μέρη του πλανήτη, οι ευρωπαϊκές ελίτ επενδύουν στον εθνικισμό και στον φασισμό ως αντίβαρο στην πολιτική αστάθεια, την οργή απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, και στον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνικής αμφισβήτησης. Για να ανασυγκροτηθούν οι φασίστες και να κερδίσουν έδαφος στο κοινωνικό πεδίο χρησιμοποιούν την αντι-μεταναστευτική ρητορική, την μισαλλοδοξία απέναντι στο διαφορετικό, τον ρατσισμό, όπως και τις θεωρίες συνομωσίας. Στην ουσία αυτό που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς υπαίτιους της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης που βιώνουμε.

Στη Ελλάδα, οι ακραίες αντιμεταναστευτικές πολιτικές που οδήγησαν στην δολοφονία 600 μεταναστών στο ναυάγιο της Πύλου το Ιούνιο του 2023, πριμοδοτούν τον φασιστικό συρφετό και οπλίζουν τα χέρια τους (πογκρόμ Εβρο, επιθέσεις σε μετανάστες).

Ο φασισμός αποτελεί γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που γεννάει και πριμοδωτεί τον φασισμό, για αυτό και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τον εξαλείψει. Οι υποκριτικές καταδίκες της φασιστικής βίας (εκ των υστέρων) και οι δικαστικές καταδίκες των ναζί, έχουν ως στόχο να ξεπλύνουν τον βρώμικο ρόλο του συστήματος που τους στήριξε και τους χρησιμοποίησε και να αναδείξουν τον κρατικό μηχανισμό ως εγγυητή της αιματοβαμμένης κοινωνικής τους ειρήνης. Συνεπώς ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, οφείλει να είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, ενάντια στα σύνορα και τους επίπλαστους διαχωρισμούς. Ο αντιφασισμός, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρύξεων, αλλά πρέπει να έχει μαχητικά, οριζόντια, αυτοοργανωμένα χαρακτηριστικά, να στρέφεται ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά που τους χρηματοδοτούν και τους υποστηρίζουν, να τσακίζει τους φασίστες στον δρόμο και να αναχαιτίζει κάθε προσπάθειά τους να καταλάβουν χώρο,.

Η αλληλεγγύη με όσους και όσες βρίσκονται στο στόχαστρο των φασιστών και του κράτους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα. Ενάντια στις πολιτικές που στοχοποιούν κοινωνικές ομάδες και στους μηχανισμούς καταστολής που τις επιβάλουν. Ενάντια στον διαρκή πόλεμο που διεξάγουν τα ευρωπαικά κράτη στα σύνορα της ΕΕ, όπου μετανάστες και μετανάστριες σκοτώνονται συστηματικά από την frontex, το λιμενικό, τους μπάτσους, τον στρατό. Ενάντια στην συστηματική επίθεση σε μετανάστριες και μετανάστες, ρομά, άτομα με διαφορετική έμφυλη ταυτότητα ή σεξουαλικό προσανατολισμό, προτάσσουμε τους κοινούς αγώνες ενάντια στην φασιστική βαρβαρότητα, την καταπίεσή και την εκμετάλλευση.

Στις 16 Σεπτέμβρη δικάζονται οι 2 αντιφασίστες αγωνιστές για επιθέσεις σε φασιστικούς στόχους το διάστημα 2017-2019, οι οποίες αποτέλεσαν μαχητικές απαντήσεις απέναντι στις δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις φασιστών και κράτους. Οι δυο αντιφασίστες σύντροφοι κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης “Ταξιαρχία”, η οποία πραγματοποίησε συνολικά 6 επιθέσεις απέναντι σε φασιστικούς στόχους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μάρτυρας κατηγορίας είναι και ο Ηλίας Κασιδιάρης, τρία στελέχη της Χρυσής Αυγής (υπεύθυνοι γραφείων Ασπρόπυργου, Μενιδίου και σταθμό Λαρίσης), καθώς και πλήθος μπάτσων (“αντι”τρομοκρατική, ΕΚΑΜ και κρατική ασφάλεια).

Οι τρεις βασικές υποθέσεις για τις οποίες παραπέμπονται οι δύο σύντροφοι είναι: α) η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στον Ασπρόπυργο στις 11.2.2019, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση “Ταξιαρχία Petrit Zifle” β) η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στο Μενίδι στις 23.5.2019, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση “Ταξιαρχία Ντουρούτι”, και γ) η εμπρηστική επίθεση στα τότε κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στην Αθήνα, στην οδό Θ. Δηλιγιάννη την 1.11.2019, που είχε αποτέλεσμα την καταστροφή του δεύτερου ορόφου όπου στεγαζόταν μεταξύ άλλων το πολιτικό γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο κατασκευής τρομοκρατικής οργάνωσης οι δύο κατηγορούμενοι διώκονται για το σύνολο των πράξεων της οργάνωσης “Ταξιαρχία” που αυτές περιλαμβάνουν: α) τον εμπρησμό οχημάτων μέλους της Χ.Α. στην Πετρούπολη στις 17.10.2017 (“Ταξιαρχία Abd Elsalam”), β) την επίθεση και τον ξυλοδαρμό μελών της Χ.Α. στα γραφεία του Ασπρόπυργου στις 14.6.2017 (“Ταξιαρχία Σαχζάτ Λουκμάν”) και τις φθορές στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη λ. Μεσογείων στις 31.3.2017 (“Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας”).

Σε αυτή τη δίκη πρέπει να δοθεί ένα δυναμικό μήνυμα προς το κράτος, τους φασίστες και τον δικαστικό μηχανισμό. Οι διώξεις και οι κρατικές μεθοδεύσεις δεν μπορούν να μας κάμψουν, είναι κομμάτι της συνολικότερης καταστολής και επίθεσης απέναντι στους αγωνιστές-ριες. Στο πρόσωπο των 2 αντιφασίστων συντρόφων, επιχειρείται να τιμωρηθεί και να ποινικοποιηθεί η αντιφασιστική δράση. Για αυτό είναι σημαντική η στήριξή τους από το σύνολο του αντιφασιστικού κινήματος. Η πολιτική αυτή δίωξη θα πέσει στο κενό, απέναντι σε ένα ισχυρό κίνημα που με συνέπεια και συνέχεια θα υπερασπίζεται τα προτάγματά του και όσες/ους βάλλονται από την καταστολή.

Κράτος και κεφάλαιο γεννούν τον φασισμό.

Μπάτσοι-ΤV-Νεοναζί όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί.

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τον φασισμό.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 2 αντιφασίστες τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 9πμ στο εφετείο Αθηνών (αίθουσα δ100β 4ος όροφος)

Όλες και όλοι στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι την Τέταρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 17:30 από το μνημείο του Παύλου Φύσσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.