Παρέμβαση στην πρεσβεία της Ουγγαρίας|Δύναμη κι λευτεριά στην Ιλάρια, στον Τομπίας και σε όσα συντρόφια διώκονται

Προς την λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου ναζιστικά στρατεύματα που βρίσκονταν σε πολιορκία από τον στρατό της σοβιετικής ένωσης, κάνουν μια αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγουν από την Βουδαπέστη. Από το 1997 έχει καθιερωθεί η επονομαζόμενη «μέρα τιμής» όπου ναζιστικά καθάρματα από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στην συγκεκριμένη πόλη για να τιμήσουν τους πολιτικούς τους προγόνους. Ως απάντηση απέναντι σε αυτό το κάλεσμα αντιφασίστριες και αντιφασίστες συσπειρώνονται από την Ουγγαρία και όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια των περσινών αντιφασιστικών συγκεντρώσεων υπήρξαν συμπλοκές και φασίστες τσακίστηκαν.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2023 η Ιλάρια, συντρόφισσα από την Ιταλία και ο Τομπίας, σύντροφος από την Γερμανία, συνελήφθησαν από την Ουγγρική αστυνομία κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό των φασιστών.

Η συντρόφισσα και ο σύντροφος αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ αυτών ότι ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση, και μεταφέρθηκαν σε φυλακή στη Βουδαπέστη. Το βασανιστήριο του εγκλεισμού που βιώνουν από τότε περιλαμβάνει σκληρή απομόνωση, πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και διατροφής, συνεχή κράτηση και προαυλισμό σε υπόγεια, μακριά από το φώς του ήλιου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι μπάτσοι εμφάνισαν την συντρόφισσα Ιλάρια στην δίκη δεμένη στα χέρια, πόδια και μέση και ταυτόχρονα την κράταγαν από μια αλυσίδα που κρέμονταν πάνω της!

Το ουγγρικό κράτος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως παραμένει σταθερά προστάτης των φασιστών και πως είναι ένα ιδιαίτερα εχθρικό έδαφος για τους αντιφασίστες. Ένα μήνυμα πως η στρατηγική της εξόντωσης των μεταναστών-ριων στα σύνορα του, η καταστολή όσων παρεκκλίνουν από τα πατριαρχικά πρότυπα και η φίμωση σε κάθε αντιφρονούντα θα συνεχίζεται.

Πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν υποκριτικά επικρίνει το καθεστώς Όρμπαν ως «ακροδεξιό και μη δημοκρατικό». Ταυτόχρονα όμως ως σύμμαχοι στην ΕΕ έχουν κοινές δολοφονικές στρατηγικές σε διάφορους κρίσιμους τομείς (π.χ απέναντι στους μετανάστες–ριες) και στη συγκεκριμένη υπόθεση έσπευσαν να συνεργαστούν μαζί του. Πέρα από τον Τομπίας και την Ιλάρια μια ακόμα συντρόφισσα από την Γερμανία δικάζεται μαζί τους και βρίσκετε εκεί σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Επίσης για την ίδια υπόθεση το ουγγρικό κράτος έχει προχωρήσει στην έκδοση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης εναντίον 14 ακόμη συντροφισσών-ων από όλη την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις σε Ιταλία (του συντρόφου Gabriele), σε Γερμανία (της συντρόφισσας Μάγια) και ενός συντρόφου στην Φιλανδία. Οι συντρόφισσες και σύντροφοι βρίσκονται με άμεσο κίνδυνο απέλασης στις ουγγρικές φυλακές.

Αυτή η πανευρωπαϊκή συνεργασία δείχνει πως είναι στην δομική φύση κάθε κράτους, όποιο καθεστώς και να έχει, να αναπαράγει τον κόσμο της εξουσίας, να χτυπά και να καταδιώκει τους από τα κάτω και όσες και όσους αγωνίζονται εναντίον του. Δείχνει πως η άνοδος της ακροδεξιάς και των φασιστών σε πολλά μέρη του πλανήτη έχει βαθιά συστημική τροφοδότηση. Δείχνει πως ο μαχητικός αγώνας ενάντια στους φασίστες χρειάζεται να είναι και αγώνας ενάντια στο κράτος και κάθε μορφή εκμετάλλευσης και εξουσίας.

Είναι κομβικό να εντείνουμε αυτόν τον αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Να χτίσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας πέρα από τους περιορισμούς των συνόρων, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να μάθουμε ο ένας από την άλλη, να αγωνιστούμε πλάι πλάι ενάντια σε κάθε εξουσία. Να παλέψουμε για την δημιουργία ενός αναρχικού επαναστατικού κινήματος που να απλώνετε σε όλο τον πλανήτη.

Οι συντρόφισσες και σύντροφοι που βιώνουν το βασανιστήριο του εγκλεισμού, οι συντρόφισσες και σύντροφοι που κινδυνεύουν να απελαθούν δεν είναι μόνες και μόνοι τους. Μας δίνουν έμπνευση, κουράγιο και είναι στην σκέψη μας. Τους στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς και δύναμη.

Αυτές τις αλυσίδες που μας δένουν, αυτά τα κελία που μας κυκλώνουν θα τα πολεμάμε μέχρι να καταστραφούν μια για πάντα…

Δύναμη και λευτεριά στην Ιλάρια στον Τομπίας και σε όσα συντρόφια διώκονται

Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά

Leave a Reply

Your email address will not be published.